One liners not found for this subject

Add One liners

Subjects

General Awareness (GA)
Miscellaneous
General Science
Mathematics
Pharmacy
General Intelligence
English Language
Pharmacognosy
Current Affairs
Pharmacology
सामान्य हिन्दी
Books and Authors
Indian history
General Science (GS)
Chemistry
Biology
Physics
Parts of Speech
One Word Substitutions
Health Education
Human Anatomy and Physiology
Microbiology
Zoology
Botany
Bio Organic Chemistry
Biochemistry
Reasoning
Pharmaceutical Jurisprudence
General Pharmacology
Pharmaceutics
World Geography
Geography of India
Pharmaceutical Chemistry (Inorganic)
Pharmaceutical Organic Chemistry
Drug Store and Business Management
Hospital and Clinical Pharmacy
Indian Art, Culture and Heritage
World History
Computer
Pathophysiology
Community Health Nursing

Blog Categories

informative non-academics blog posts coming soon..

Courses

Courses section is Coming soon..

Tags

biochemistry (32)
biochemistry notes (22)
biology mcqs for neet (20)
english (31)
free neet preparation (20)
general awareness (27)
general knowledge (41)
government job (68)
government jobs (20)
indian geography (24)
indian history (49)
medieval indian history (22)
neet class 11th (20)
neet ug 2024 (33)
neet ug exam 2024 (26)
neet ug practice (26)
neet ug practice questions (31)
pharmacist (23)
pharmacist exams (20)
pharmacy (50)
pharmacy exams (32)
pharmacy notes (26)
pharmacy practice (24)
pharmacy revision (23)
static gk (46)

Universities

Colleges and Universities section is Coming soon..

Exams

Under Construction..

One liners not found for this subject

Add One liners

1 of 19

** Directions: ** This Question is based on work and time problems

**Q.1 14 persons can complete a work in 16 days, 8 persons started the work 12 days after they started the work, 8 more peoples joined them. How many days will they take to complete the remaining work **

- 12
- 8
- 9
- 5

//js

**Answer ✔ (b) 8**

__Explanation:__ 14 persons complete in 16days = 1 work, =>8 persons complete in 12 days = (1x8)/14 x 12/16 = 3/7 , =>remaining work = 1- 3/7 = 4/7 and total no. of persons = 8+8 , 14 persons do 1 work in =16 day, 16 persons do 4/7 work in = 16 x14 /16 x 4/7 = 8 days Ans.

Mathematics

2 of 19

** Directions: ** Time and distance based problem

**Q.2 A train running at 90 km/hr crosses a pole in 10 seconds. What is the length of train? **

- 250 m
- 150 m
- 900 m
- none of these

//js

**Answer ✔ (a) 250 m**

__Explanation:__ speed of train = Length of train / time taken to cross

Mathematics

3 of 19

** Directions: ** Unitary Method

**Q.3 When a 192 meter long rod is cut down into small pieces of length 3.2 meter each. Then how many pieces are available? **

- 52
- 68
- 60
- 58

//js

**Answer ✔ (c) 60**

__Explanation:__ required no. of pieces = 192/3.2 = 60

Mathematics

4 of 19

** Directions: ** Problem based on ages

**Q.4 The ratio between the present age of Sudhir and Madan is 4:5 , if after five years the ratio of their age becomes 5 : 6, what is the present age of Sudhir? **

- 18 years
- 20 years
- 22 years
- 21 years

//js

**Answer ✔ (b) 20 years**

Mathematics

5 of 19

** Directions: ** Problems based on numbers

**Q.5 The sum of three consecutive odd numbers is 20 more than the first number of these. What is the middle number? **

- 7
- 8
- 12
- 9

//js

**Answer ✔ (d) 9**

Mathematics

6 of 19

** Directions: ** Problems based on numbers

**Q.6 If one-third of a number is 10 more than one fourth of the same number, what is 60% of that number? **

- 144
- 24
- 18
- 72

//js

**Answer ✔ (d) 72**

Mathematics

7 of 19

** Directions: ** Area

**Q.7 If the length and breadth of a rectangular plot are increased by 50% and 20% respectively, how many times will be the new area of the old area? **

- 1 and 4/5
- 2
- 3 and 2/5
- 5 and 1/5

//js

**Answer ✔ (a) 1 and 4/5**

Mathematics

8 of 19

** Directions: ** Area

**Q.8 A rectangular plot is 50m long and 20 m broad. Inside it there is a path of 7 m wide all round it. What is the area of the path? **

- 216 sq. m
- 1000 sq.m
- 1216 sq. m
- 784 sq. m

//js

**Answer ✔ (d) 784 sq. m**

Mathematics

9 of 19

** Directions: ** Compound interest

**Q.9 Find the compound interest of Rs. 10,000 in 9 months at 4% per annum interest payable quarterly. **

- Rs. 300
- Rs. 310
- Rs 303
- Rs 303.01

//js

**Answer ✔ (d) Rs 303.01**

Mathematics

10 of 19

** Directions: ** Ratio and compound ratio

**Q.10 Find out the ratio whose value is 2/3 and the antecedent is 18 **

- 18:27
- 02:03
- 20:30
- 180:270

//js

**Answer ✔ (a) 18:27**

__Explanation:__ The two quantties compared in a ratio is called its items. The first term is called antecedent, the second the consequent.

Mathematics

11 of 19

**Q.1 If 3 men and 4 boys complete a work in 7 days and 2 men and 3 boys do the same work in 10 days . In **

- 5 days
- 3 days
- 7 days
- 6 days

//js

**Answer ✔ (a) 5 days **

__Explanation:__

Mathematics

12 of 19

**Q.1 In an election between two candidates 10% voters doesn’t cast their votes and 85 votes were de **

- 400
- 600
- 800
- 1000

//js

**Answer ✔ (c) 800**

__Explanation:__ Lets take total votes =100% 10%doesn’t cast their votes So, (100-90) = 90% cast their votes. total valid votes = 90% -85 one candidate get 50% of votes of voters list. So, other candidate get = (90% - 85 )-50%= 40% - 85 so ,50 % - (40% - 85) = 165 50% - 40% + 85 = 165 10% = 80 100 % = 800 So total voters is 800

Mathematics

13 of 19

**Q.1 A Trader Who Marks His Good Upto 50% And Offered Discount Of 20% . What % Profit The Trade Makes After Offering The Payment? **

- 15%
- 20%
- 25%
- 40%

//js

**Answer ✔ (b) 20%**

__Explanation:__ Sol. Let cp = 100, MRP = 150

\( sp = 150 \times {80 \over 100} \)

\( = Rs. 120 \)

Hence, Profit = 20%

[short trick:]

By successive formula

\( x+y+{xy \over 100} \)

\( 50-20+{50 \times (-20) \over 100} \)

30 – 10 = 20%

\( sp = 150 \times {80 \over 100} \)

\( = Rs. 120 \)

Hence, Profit = 20%

[short trick:]

By successive formula

\( x+y+{xy \over 100} \)

\( 50-20+{50 \times (-20) \over 100} \)

30 – 10 = 20%

Mathematics

14 of 19

** Directions: ** use basic concept of ratio and proportion to solve these questions

**Q.1 What number has 5 to 1 ratio to the number 10? **

- 42
- 55
- 50
- 60

//js

**Answer ✔ (c) 50**

__Explanation:__ Given, ratio is 5 : 1 that means antecedent is 5 times greater than the consequent.

Given consequent = 10, so the number is 10 × 5 = 50 answer.

Given consequent = 10, so the number is 10 × 5 = 50 answer.

Mathematics • Class 5th

15 of 19

** Directions: ** simple ratio problem based on 5th standard,

**Q.2 There are 120 students in a picnic tour, if ratio of girls and boys is 5 : 7 then how many boys are in this tour? **

- 50
- 70
- 55
- 120

//js

**Answer ✔ (b) 70**

__Explanation:__ Given ratio of girls : boys = 5 : 7 = 5/7

multiplying the antecedent and consequent by the same number, let by*x,*

girls = 5*x*, and boys = 7*x*

total = 120;

as par given 5x + 7x = 120

=> x = 120/12 = 10

hence, girls = 5 × 10 = 50

and Boys = 7 × 10 =**70** answer

multiplying the antecedent and consequent by the same number, let by

girls = 5

total = 120;

as par given 5x + 7x = 120

=> x = 120/12 = 10

hence, girls = 5 × 10 = 50

and Boys = 7 × 10 =

Mathematics • Class 5th

16 of 19

**Q.3 in 3 : 5 , here 3 is **

- antecedent
- consequent
- means
- extremes

//js

**Answer ✔ (a) antecedent**

__Explanation:__ in a ratio the first term is called antecedent and the second term is called consequent. in 3 : 5, 3 is antecedent and 5 is consequent, means and extremes are terms used in case of proportion

i.e. 1 : 2 :: 2 : 4, here 1 and 4 are extremes and 2 and 2 are means.

i.e. 1 : 2 :: 2 : 4, here 1 and 4 are extremes and 2 and 2 are means.

Mathematics • Class 5th

17 of 19

**Q.1 The average weight of A, B and C is 45 kg, that of A and B is 40 kg and B and C is 43 kg. What is the weight of B? **

- 17 kg
- 26 kg
- 20 kg
- 31 kg

//js

**Answer ✔ (d) 31 kg**

__Explanation:__ Weight of A+B+C = 45 × 3 = 135 kg .....(i)

Wt. Of A+B = 40 × 2 = 80 kg .....(ii)

Weight of B + C = 43 × 2 = 86 kg ......

(iii)

Now on adding (ii) and (iii),

wt. of A+2B+C = 166kg

A+B+ C = 135 kg ....given (i)

On Subtracting (i)

B = 31 kg ..Ans

Wt. Of A+B = 40 × 2 = 80 kg .....(ii)

Weight of B + C = 43 × 2 = 86 kg ......

(iii)

Now on adding (ii) and (iii),

wt. of A+2B+C = 166kg

A+B+ C = 135 kg ....given (i)

On Subtracting (i)

B = 31 kg ..Ans

Mathematics

18 of 19

**Q.2 The average of following 5 numbers is 8, find the missing number in 7, 5, 3,12,?. **

- 14
- 13
- 8
- 12

//js

**Answer ✔ (b) 13**

__Explanation:__ The sum of all numbers = 8 × 5 = 40

So, ? = 40 - (7+3+12+5) = 13 Ans.

So, ? = 40 - (7+3+12+5) = 13 Ans.

Mathematics

19 of 19

**Q.3 The average of the first three numbers is double of the fourth number. if the average of all the four numbers is 12, find the 4th number. **

- 16
- 20
- 18
- 48/7

//js

**Answer ✔ (d) 48/7**

__Explanation:__ Let the 4th number be x,

Then the average of first three numbers = 2x ,

So the sum of first 3 numbers = 2x × 3 = 6x,

Since the average of 4 numbers = 12.

Then sum of 4 numbers = 12 × 4 = 48.

so, 48 - 6x = x => 7x = 48,

x = 48/7 ..Ans.

Then the average of first three numbers = 2x ,

So the sum of first 3 numbers = 2x × 3 = 6x,

Since the average of 4 numbers = 12.

Then sum of 4 numbers = 12 × 4 = 48.

so, 48 - 6x = x => 7x = 48,

x = 48/7 ..Ans.

Mathematics

Advertisement!