Solotutes.com
Q1. मेहनती शब्द का ठीक विरूद्धार्थक शब्द है-
- A) न मेहनती
- B) आलसी
- C) आलसि
- D) आलस्य
Answer: (B) आलसी
Q2. ठीक सर्वनाम चुनकर खाली स्थान भरिये …......................हमेसा सच बोलिए।
Answer: (C) आप
Q3. इनमे व्याकरण शुद्ध वाक्य है
- A) उन्होंने राम की प्रसंसा की
- B) वे राम की प्रसंसा किये
- C) उन्होंने राम की प्रसंसा किये
- D) उन्होंने तमराम का प्रसंसा किया
Answer: (A) उन्होंने राम की प्रसंसा की
Q4. '17' को हिंदी में कहते हैं
- A) सोलह
- B) सत्रह
- C) सत्तर
- D) दस पर सात
Answer: (B) सत्रह
Q5. 'हर एक हाथ मे नई कलम है' - इसका अर्थ है
- A) हर एक स्कूल जा रहा है
- B) हर एक आदमी कवि बन गया है
- C) हर एक के नए विचार हैं
- D) हर एक आदमी कलम बेच रहा है
Answer: (C) हर एक के नए विचार हैं
Q6. कविता की रचना करने वाले को कहते हैं
- A) लेखक
- B) उपन्यासकार
- C) विमर्शक
- D) कवि
Answer: (D) कवि
Q7. बकरी शब्द का पुल्लिंग रूप है
- A) भेड़
- B) नर बकरिया
- C) बकरियां
- D) बकरा
Answer: (D) बकरा
Q8. अंधे के हाथ बटेर लगना - से क्या तात्पर्य है?
- A) अपात्र को सम्मान या सफलता मिल जाना
- B) अंधेरे में कोई चीज मिल जाना
- C) जुए में जीत हो जाना
- D) रास्ते मे कोई चीज पड़ी हुई मिल जाना
Answer: (A) अपात्र को सम्मान या सफलता मिल जाना
Q9. 'कपटी लोग मित्र के निर्धन होने पर मन फेर लेते हैं, इस वाक्य के लिए उपयुक्त मुहावरा चुनिए
- A) पीठ दिखाना
- B) हाल पतला होना
- C) अंगूठा दिखाना
- D) आंखें बदलना
Answer: (D) आंखें बदलना
पीठ दिखाना - युद्ध से भाग जाना। अंगूठा दिखाना - साफ मन कर देना । आंखें बदलना - पहले जैसा स्नेह न रहना।
प्रश्न 10 और 11 के लिए निम्नलिखित गद्यांश को पढिये । काशी नरेश ने कोसल पर आक्रमण कर दिया था। कौशल के राजा की चारो ओर फैली कीर्ति उन्हें असह्य हो गयी थी। युद्ध मे उनकी विजय हुई। पराजित नरेश वन में भाग गए। किन्तु प्रजा उनके वियोग से व्याकुल थी और विजयी को अपना सहयोग नही दे रही थी। विजय के गर्व से काशी नरेश प्रजा के असहयोग से क्रुद्ध हुए और सत्रु को समाप्त करने के लिए घोषणा कर दी- "जो कोसल राजा को ढूंढ लाएगा उसे सौ स्वर्ण मुद्राएं पुरसकार में मिलेंगी।"
Q10. कोसल पर आक्रमण किसने किया?
- A) कोसल नरेश
- B) काशी नरेश
- C) पाटलिपुत्र नरेश
- D) पंजाब नरेश
Answer: (B) काशी नरेश
प्रश्न 10 और 11 के लिए निम्नलिखित गद्यांश को पढिये । काशी नरेश ने कोसल पर आक्रमण कर दिया था। कौशल के राजा की चारो ओर फैली कीर्ति उन्हें असह्य हो गयी थी। युद्ध मे उनकी विजय हुई। पराजित नरेश वन में भाग गए। किन्तु प्रजा उनके वियोग से व्याकुल थी और विजयी को अपना सहयोग नही दे रही थी। विजय के गर्व से काशी नरेश प्रजा के असहयोग से क्रुद्ध हुए और सत्रु को समाप्त करने के लिए घोषणा कर दी- "जो कोसल राजा को ढूंढ लाएगा उसे सौ स्वर्ण मुद्राएं पुरसकार में मिलेंगी।"
Q11. पराजित नरेश कहां गए ?
- A) नदी में डूब गए
- B) गांव में गुप्त रूप से रहने लगे
- C) पराजित कोसल नरेश वन में भटकने लगे।
- D) उनहोने पाटलिपुत्र नरेश से सहायता मांगी
Answer: (C) पराजित कोसल नरेश वन में भटकने लगे।
Q12. संभव है पानी पड़े में कौन सा काल है?
- A) भूतकाल
- B) सामान्य भविष्यत काल
- C) संभाव्य भविष्यत काल
- D) हेतुहेतुपद भविष्यत काल
Answer: (C) संभाव्य भविष्यत काल
Q13. गरिष्ठ में कोन सा प्रत्यय है?
- A) ष्ठ
- B) इष्ट
- C) इष्ठ
- D) इनमे से कोई नही
Answer: (C) इष्ठ
Q14. निम्नलिखित में से कोन सा शब्द 'आंख' का पर्यायवाची नही है?
- A) चक्षु
- B) दृग
- C) राजीव
- D) लोचन
Answer: (C) राजीव
Q15. 'अवनि' शब्द का विलोम शब्द चुनिए।
- A) आकाश
- B) आसमान
- C) अम्बर
- D) नभ
Answer: (C) अम्बर
Q16. दिए गए दोनो अर्थ किस शब्द के है- वायु, मन
Answer: (A) आसुग
Q17. 'स्वागत' शब्द का संधि विच्छेद होगा
- A) स्व + आगत
- B) सु + आगत
- C) स्वा + आगत
- D) इनमे से कोई नही
Answer: (B) सु + आगत
उ + आ = वा
Q18. परीक्षापयोगी मे कोन से समास होगा
- A) तत्पुरुष
- B) बहुब्रीहि
- C) अव्ययीभाव
- D) कर्मधार्य
Answer: (A) तत्पुरुष
Q19. बुद्धि शब्द से विशेषण बनाईये।
- A) बुद्धिमान
- B) बौद्धिक
- C) बुधिसुध्धि
- D) इनमे से कोई नही
Answer: (A) बुद्धिमान
Q20. 'लड़का' शब्द का भाववाचक संज्ञा बनाइये
- A) लड़कपन
- B) लड़की
- C) लड़कापन
- D) लड़काई
Answer: (A) लड़कपन
Read this paragraph and give answer of Q.no. 21 and 22. Now is the question arises what is the secret of the longevity, and imperishability of Indian culture? Why is it that such great empire and nations as Babylion, Assyria, Greece,Rome, and Persia, could not last more than the footprints of a camel on the shifting sands of the desert, while India which faced the same ups and downs, the same mighty and cruel hand of time, is still alive and with the same halo of glory and splendour?
Q21. The author has compared india with all the following except
- A) Greece
- B) Rome
- C) Egypt
- D) Assyria
Answer: (C) Egypt
Read this paragraph and give answer of Q.no. 21 and 22. Now is the question arises what is the secret of the longevity, and imperishability of Indian culture? Why is it that such great empire and nations as Babylion, Assyria, Greece,Rome, and Persia, could not last more than the footprints of a camel on the shifting sands of the desert, while India which faced the same ups and downs, the same mighty and cruel hand of time, is still alive and with the same halo of glory and splendour?
Q22. "could not last more than the footprints of a camel on the shifting sands of the desert" what does it mean?
- A) It lost itself in deserts
- B) It was transient
- C) It lacked solidity
- D) It was limited only to desert areas
Answer: (B) It was transient
Q23. 'Driver' is -
- A) Proper noun
- B) Collective noun
- C) Common noun
- D) Material noun
Answer: (C) Common noun
Q24. Feminine gender of horse is -
- A) Horsen
- B) Horses
- C) Hors
- D) Mare
Answer: (D) Mare
Choose the word with opposite meaning (For Qn. 25 and 26)
Q25. Terrible -
- A) Hideous
- B) Devout
- C) Unfortunate
- D) Delightful
Answer: (D) Delightful
Choose the word with opposite meaning (For Qn. 25 and 26)
Q26. Celestial -
- A) Heavenly
- B) Imaginary
- C) Earthly
- D) Sealed
Answer: (C) Earthly
For Q.No. 27 and 28 , there are four suggested meanings for given word, choose the word which is most nearly same to the word.
Q27. Bonus -
- A) Terror
- B) Reward
- C) Bony
- D) Punishnent
Answer: (B) Reward
For Q.No. 27 and 28 , there are four suggested meanings for given word, choose the word which is most nearly same to the word.
Q28. Gradual -
- A) Slow
- B) Fast
- C) Quick
- D) Sudden
Answer: (A) Slow
For Q.No. 29 and 30 , Choose the correct one word substitution for the given word/sentence.
Q29. One who denies the existance of God
- A) Omnipresent
- B) Cardiologist
- C) Atheist
- D) Ptestigeous
Answer: (C) Atheist
For Q.No. 29 and 30 , Choose the correct one word substitution for the given word/sentence.
Q30. Belonging to the same time
- A) Recent
- B) Current
- C) Modern
- D) Contemporary
Answer: (D) Contemporary
For Q.No. 31 and 32 , find the error in given sentence, if any error select betwen A, B or C if no error select D.
Q31. The boys (A)/ returned back home (B) / after a tiring day (C)
Answer: (B) B
Back should not to be used with return
For Q.No. 31 and 32 , find the error in given sentence, if any error select betwen A, B or C if no error select D.
Q32. Neither her brother (A)/ nor her husband were able (B)/ to help in her work (C)
Answer: (B) B
Replace were with was.
For Q.No. 33 and 34, pick out the most effective words from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.
Q33. Since there was no evidence to prove him ................., he was acquitted.
- A) innocent
- B) guilty
- C) honest
- D) offence
Answer: (B) guilty
For Q.No. 33 and 34, pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.
Q34. I congratulated Namita..................her success in the examination.
Answer: (A) On
Congratulate is verb so will be followed by preposition on.
Q35. Past tense of 'buy' is
- A) bought
- B) buying
- C) bot
- D) brought
Answer: (A) bought
Q36. Plural of 'sister-in-law' is -
- A) sister-in-laws
- B) sisters-in-law
- C) sister-in-law
- D) None of these
Answer: (B) sisters-in-law
Q37. Past participle of 'sing' is
- A) sang
- B) sung
- C) singing
- D) song
Answer: (B) sung
Q38. Choose the word which is not spelt correctly
- A) atmosphere
- B) procidure
- C) rectangular
- D) knowledge
Answer: (B) procidure
correct spelling is Procedure
for Q.39 and 40 , you are required to rearrange the parts labeled P,Q,R and S to produce the correct sentence. choose the correct sequence.
Q39. I have P: any fragrace Q: and more penetrating R: never come across S: that is more beautiful
- A) PQRS
- B) SRQP
- C) RQPS
- D) RPSQ
Answer: (D) RPSQ
for Q.39 and 40 , you are required to rearrange the parts labeled P,Q,R and S to produce the correct sentence. choose the correct sequence.
Q40. P: the postman Q: brings letters R: relatives and friends S: from far of
- A) PQRS
- B) PQSR
- C) RSPQ
- D) PRQS
Answer: (B) PQSR
💡 To support Solotutes with ads during this time, ensuring that our resources remain 100% free for students worldwide.