Solotutes.com
Q1. Commonly used amide type of local anesthetic agent is
- A) Procaine
- B) Benzocaine
- C) Amethocaine
- D) Lignocaine
Answer: (D) Lignocaine
Lignocaine is most commonly used anesthetic. It is commonly known as xylocaine and its belongs to amide class.
Q2. Adrenaline (vasoconstrictor) is used with procaine hydrochloride injection to -
- A) Increase the activity of procaine
- B) Prolong the duration of anesthetic action
- C) Reduce the toxicity
- D) None of the above
Answer: (B) Prolong the duration of anesthetic action
Adrenaline is a adrenergic drug, causes vasoconstriction so decrease area of absorption of drug.
Q3. Mogadone, hypnotic drug is brand name of -
- A) Lorazepam
- B) Nitrazepam
- C) Methaqualone
- D) None of the above
Answer: (B) Nitrazepam
Nitrazepam is a hypnotic drug under benzodiazepines class is available in the market under the brand name of mogadone, nitravet, sedamon, hypnotext etc. it is used for treatment of insomnia (sleeping desorder).
Q4. which one of these is not true for pilocarpine?
- A) It is naturally occuring alkaloid
- B) Used for teatment of glaucoma
- C) It is a cholinergic antagonist
- D) It contains imidazole nucleus
Answer: (C) It is a cholinergic antagonist
Pilocarpine is not a cholinergic antagonist.
Q5. Pseudoephedrine differs from ephedrine in -
- A) Chemical structure
- B) Isomerism
- C) Activity
- D) Activity and isomerism
Answer: (D) Activity and isomerism
Pseudoephedrine is a diasteromer of of ephedrine. The activity us also different from ephedrine.
Q6. Digoxin contains hydroxyl groups at position-
- A) 3 and 12
- B) 3 and 14
- C) 3, 12 and 14
- D) 3, 12 and 15
Answer: (C) 3, 12 and 14
Digoxin has 3 hydroxyl groups in the steroidal nucleus at 3, 12 and 14 positions.
Q7. Lasix is the common brand name for
- A) Furosemide
- B) Ethacrynic acid
- C) Sprinolactone
- D) Hydrochlorthiazide
Answer: (A) Furosemide
Furosemide is a loop diuretic (ceiling diuretics) and available under the brand names lasix, furid, frumex, etc.
Q8. Which one of these contain benzhydryl group?
- A) Histamine
- B) Diphenhydramine
- C) Dimenhydrinate
- D) Both option (b) and (c)
Answer: (D) Both option (b) and (c)
Diphenhydramine and dimenhydrinate both contain benzhydryl group. (Below is the image showing the structure of diphenhydramine HCl containing benzhydryl group.)
Q9. The piperidine ring skeleton is present in
- A) Pantazocine
- B) Levorphan
- C) Pethidine
- D) Nalorphine
Answer: (C) Pethidine
Pethidine (mepridine) is a synthetic opioid analgesic of piperidine class.
Q10. Paracetamol is marketed as -
- A) Tylenol
- B) Calpol
- C) Crocin
- D) All of the above
Answer: (D) All of the above
Paracetamol (acetaminophen) is available under the brand names tylenol, calpol, Crocin, PCM, dolo etc.
Q11. Which drug has the antiserotonin activity?
- A) Cyproheptadine
- B) Promethazine
- C) Terfinadine
- D) All of the above
Answer: (A) Cyproheptadine
Cyproheptadine (periactin, peritol, etc.) is an antihistaminic with additional anti cholinergic , antiserotonergic, and local anesthetic properties.
Q12. Which is the non acidic anti-inflammatory agent?
- A) Oxyphenbutazone
- B) Ibuprofen
- C) Piroxicam
- D) Nabumetone
Answer: (D) Nabumetone
Nabumetone is a nonacidic NSAID prodrug that is rapidly metabolized in the liver to the active metabolite, 6-methoxy-2-naphthyl acetic acid. It is available with the brand name nabuflam.
Q13. Which one of these antitubercular drugs contain pyridine nucleus?
- A) Isoniazid
- B) Pyrizinamide
- C) Ethionamide
- D) Cycloserine
Answer: (C) Ethionamide
Ethionamide contains pyridine nucleus.
Q14. Erythromycin will be unstable at pH
- A) 8
- B) 9
- C) 4
- D) None of the above
Answer: (C) 4
Erythromycin is unstable in acidic medium (pH < 7).
Q15. The chemical name for metronidazole is
- A) 2-methyl-5- nitro-1H-imidazole-1-ethanol
- B) 2-methyl- 5-nitro-1H-imidazole-1-methanol
- C) 2-methyl-5-nitro-2H-imidazole-1-ethanol
- D) 2-methyl-5-nitro-1H-imidazole-1- methanol
Answer: (A) 2-methyl-5- nitro-1H-imidazole-1-ethanol
Metronidazole is 2-methyl-5- nitro-1H-imidazole-1-ethanol and it is antibacterial and antiprotozoal agent. Brand name - flagyl
Q16. The clofibrate is used in -
- A) type iii hyperlipoproteinemia
- B) Hypertension
- C) vascular problems
- D) Raynauds disease
Answer: (A) type iii hyperlipoproteinemia
Clofibrate is a lipid lowering agent indicated in hyperlipoproteinemia (type III).
Q17. Which of these has azocinyl moiety?
- A) Guanethidine
- B) Clofibrate
- C) Quinidine
- D) Quinine
Answer: (A) Guanethidine
Guanethidine is an antihypertensive drug. It has azocinyl moiety in its structure.
Q18. The muscle relaxant 'meprobamate' is a derivative of -
- A) Dicarbamate
- B) Dioic acid
- C) Diamine
- D) Diol
Answer: (A) Dicarbamate
Meprobamate is dicarbamate. it is used as skeletal muscle relaxant.
Q19. Which one of these is not a mydriatic agent?
- A) Atropine
- B) Homatropine
- C) Tropicamide
- D) Hyoscyamine
Answer: (D) Hyoscyamine
Hyoscyamine is not a mydriatic agent. Mydriatic agents are drugs which can dilate the pupil of eye. Atropine, homatropine, tropicamide are tropane alkaloids and mydriatic agents. Hyoscyamine is also a tropane alkaloid but it is not a mydriatic agent.
Q20. The chemical name 1,1-oxybisethane belongs to -
- A) Dimethyl ether
- B) Diethyl ether
- C) Methyl ethyl ether
- D) Cyclopropyl ether
Answer: (B) Diethyl ether
Diethyl ether is ethoxy ether or 3-oxapentane or 1,1-oxybisethane.
Q21. The pentothal sodium is a -
- A) Local anesthetic
- B) Intravenous anesthetic
- C) General anesthetic
- D) Hypnotic
Answer: (B) Intravenous anesthetic
Pentothal sodium (thiopental sodium) is a short acting barbiturates and used as Intravenous (i.v.) Anesthetic agents.
Q22. The prefix 'sila' is used for
- A) Sulphur
- B) Silicon
- C) Selenium
- D) None of the above
Answer: (B) Silicon
Silicon is represented by the prefix 'sila'.
Q23. Which one of these sulpha drug possess guanidine, used in bacillary dysentery?
- A) Sulphadiazine
- B) Sulphadimidine
- C) Sulphaguanidine
- D) Sulphasomidine
Answer: (C) Sulphaguanidine
Sulphaguanidine is used in bacillary dysentery. It is a veterinary drug.
Q24. The basic ring present in estradiol (female sex hormone) -
- A) 5 α - androstane
- B) 5 α - estrane
- C) 5 α - pregnane
- D) None of the above
Answer: (B) 5 α - estrane
The basic steroidal ring in estradiol is 5 α - estrane.
Q25. Two polypeptide chain in insulin is linked together by -
- A) Hydrogen bond
- B) Disulphide bond
- C) Covalent bond
- D) None of the above
Answer: (B) Disulphide bond
Insulin is a dimer of an A- chain and a B- chain, which are linked together by disulphide bond.
Q26. Acetazolamide, carbonic anhydrase inhibitor, is used in
- A) Glaucoma
- B) Hypertension
- C) Bacterial infection
- D) None of the above
Answer: (A) Glaucoma
Acetazolamide (diamox) is used in glaucoma to reduce intra-ocular pressure.
Q27. One of the anti-rheumatic drug owes its activity due to its sulphide metabolites -
- A) Indomethacin
- B) Sulindac
- C) Ketoprofen
- D) None of the above
Answer: (B) Sulindac
Sulindac is related to indomethacin and has good anti-inflammatory action due to its sulphide metabolites.
Q28. Which one of these drug is a tricyclic antidepressant drug?
- A) Tranylcypromine
- B) Phenelzine
- C) Isocarboxazide
- D) Trimipramine
Answer: (D) Trimipramine
Imipramine, chlopramine and trimipramine are Tricyclic antidepressant (TCA) drugs.
Q29. Aminophylline is salt of ethylenediamine with -
- A) Theophylline
- B) Caffeine
- C) Theobromine
- D) None of the above
Answer: (A) Theophylline
Aminophylline is a compound of theophylline and ethylene di amine in 2:1 ratio. It is a bronchodilator containing 2 parts of theophylline and 1 part of ethylene di amine.
Q30. The diagnostic agent propyliodone is used for -
- A) Urography
- B) Bronchography
- C) Arteriography
- D) Myelography
Answer: (B) Bronchography
Propyliodone (Dionosil) is used as contrast media in bronchography.
💡 To support Solotutes with ads during this time, ensuring that our resources remain 100% free for students worldwide.