Solotutes.com
Q1. As per the constitution of India, the minimum age of an Indian citizen to become the president of India is -
- A) 30 years
- B) 35 years
- C) 40 years
- D) 50 years
Answer: (B) 35 years
To become the president of India, the minimum age of the candidate should be 35 years, and should be an Indian citizen, and also should be qualified for a member of the Rajya Sabha.
Q2. Which amendment of the Constitution of India limits the number of Ministers?
- A) 73rd
- B) 87th
- C) 91st
- D) 86th
Answer: (C) 91st
According to the Constitution (Ninety-first Amendment) Act, 2003 of article 75 (1A) The total number of Ministers, including the Prime Minister, in the Council of Ministers shall not exceed fifteen per cent.
Q3. In the Centre State Financial Relations in India, Gadgil formula is used in-
- A) division of tax revenue
- B) formulating the policy for fresh borrowing
- C) writing off states indebtedness to the centre
- D) Allocating central plan assistance between states
Answer: (D) Allocating central plan assistance between states
The Gadgil formula is named after Dhananjay Ramchandra Gadgil, a social scientist and the first critic of Indian planning. It was evolved in 1969 for determining the allocation of central assistance for state plans in India
Q4. The sitting of the house of the people may be terminated by-
- A) Adjournment
- B) Prorogation
- C) Dissolution
- D) All of these
Answer: (A) Adjournment
Q5. Part IV of the constitution of India deals with-
- A) Fundamental rights
- B) Citizenship
- C) Directive principles of state policy
- D) Union Executive
Answer: (C) Directive principles of state policy
Part IV of the constitution of India deals with the directive principles of the state policy. Provisions in this part IV are fundamental to the governance of the country and the state can use these provisions for making laws. These provisions cannot be enforced by any court.
Q6. The basic parameters of India's foreign policy were laid down by-
- A) Dr. Rajendra Prassad
- B) Jawahar Lal Nehru
- C) Dr. Sarvapalli Radhakrishnan
- D) Dr. Zakir Husain
Answer: (B) Jawahar Lal Nehru
Jawahar Lal Nehru in 1954 developed foreign policy based on Panchsheel (Five Principles) which are
1. Mutual respect for each other’s territorial integrity and sovereignty,
2. . Mutual non-aggression,
3. Mutual non-interference,
4. Equality and mutual benefit, and
5. Peaceful co-existence.
Q7. Can there be a common high court for two or more states?
- A) Yes
- B) No
- C) Only in financial emergency
- D) only in national emergency
Answer: (A) Yes
Two or more states can share a single high court according to the constitution. Haryana and Punjab share the common high court at Chandigarh. eastern states (Mizoram, Assam, Nagaland, and Arunachal Pradesh) share a common high court at Guwahati. Also, the two UTs Jammu & Kashmir and Ladakh have a common high court which is J & K High Court. There are now 25 High Courts in India. The Calcutta High Court, established in 1862, is the oldest High Court in India.
Q8. The right to vote in the national elections in India is based on the principle of-
- A) Restricted franchise
- B) Hereditary privileges
- C) Property qualifications
- D) Universal adult suffrage
Answer: (D) Universal adult suffrage
Suffrage, political franchise, or simply franchise is the right to vote in public, political elections (although the term is sometimes used for any right to vote). Every person (citizen) above the 18 years of age or in the adult age group as per the provision of state have the right to vote in national elections.
Q9. The Right to Information Act, 2005 came into effect on-
- A) 10 December, 2003
- B) 5 January, 2004
- C) 12 October, 2005
- D) 7 July, 2004
Answer: (C) 12 October, 2005
The RTI act was forced into effect on midnight of 12th and 13th October 2005.
Q10. Who appoints the governors of Indian states?
- A) Council of Ministers
- B) Vice-President
- C) Prime Minister
- D) President
Answer: (D) President
Q11. The Union Budget is presented in-
- A) The Lok Sabha
- B) The Rajya Sabha
- C) Joint session of the Lok Sabha and the Rajya Sabha
- D) Anywhere
Answer: (A) The Lok Sabha
The Union Budget of India is also referred to as the Annual Financial Statement in Article 112 of the Indian constitution. It is the annual budget and presented by the Lok Sabha on the first day of february (2 months before the new financial year).
Q12. Money Bill has been defined by the constitution under Article-
- A) 109
- B) 110
- C) 111
- D) both (b) and (c)
Answer: (B) 110
"Money Bill" is defined in Article 110 of the constitution of India.
Q13. The Upper House of Parliament is known as-
- A) Parliament House
- B) Rajya Sabha
- C) Rashtrapati Bhawan
- D) Lok Sabha
Answer: (B) Rajya Sabha
Rajya Sabha is the second house of the parliament, also called the upper house of parliament. It is representative of states. The members of Rajya Sabha are elected by the members of state and UT legislatures.
Q14. Democratic Decentralization in India means-
- A) More financial decentralization in favour of the states
- B) Decentralisation of the power in bureaucratic structures.
- C) Distribution of subjects between the centre and the states
- D) Establishment of Panchayati Raj
Answer: (D) Establishment of Panchayati Raj
Q15. Which Article relates to the "Right to Feedom"?
- A) Article 14
- B) Article 19
- C) Article 16
- D) Article 15
Answer: (B) Article 19
Article 19 relates to the Right to freedom while Article 14, 15, and 16 relate to the Right to equality.
Q16. How many fundamental duties have been provided in Article 51A of the constitution?
Answer: (C) 11
Currently, there are 11 fundamental duties in Article 51A of the Constitution.
1. Abide by the Constitution and respect the national flag & National Anthem
2. Follow ideals of the freedom struggle
3. Protect sovereignty & integrity of India
4. Defend the country and render national services when called upon
5. Sprit of common brotherhood
6. Preserve composite culture
7. Preserve natural environment
8. Develop scientific temper
9. Safeguard public property
10. Strive for excellence
11. Duty for all parents/guardians to send their children in the age group of 6-14 years to school. (added by 86th Amendment ACT, 2002)
Q17. Which of the following bodies is not a creation of the constitution?
- A) Financial commission
- B) Election commission
- C) Planning commission
- D) Union Public Service Commission
Answer: (C) Planning commission
Financial commission (Article 280), Election commission (Article 324), Union Public Service Commission (Article 315).
Q18. how many Articles and schedules, in the constitution of India has?
- A) 448 Articles, 12 schedules
- B) 395 Articles, 8 schedules
- C) 450 Articles, 13 schedules
- D) 448 Articles, 10 schedules
Answer: (A) 448 Articles, 12 schedules
The original constitution of India was with 395 articles in 22 parts and 8 schedules. after many amendments, in the current scenario constitution has 448 articles in 25 parts and 12 schedules.
Q19. Power, authority, and responsibilities of municipalities are listed in which schedule of the constitution of India?
- A) Ninth
- B) Tenth
- C) Eleventh
- D) Twelfth
Answer: (D) Twelfth
The power, authority, and responsibilities of municipalities are listed in the twelfth schedule of the constitution of India.
Q20. By the amendment the salary of the president of India is-
- A) Rs. 50,000
- B) Rs. 1,50,000
- C) Rs. 75,000
- D) 850000
Answer: (B) Rs. 1,50,000
According to the new amendment (salary act 2008), the salary of the president is between 1.5 lakh to 5 lakh per month.
💡 To support Solotutes with ads during this time, ensuring that our resources remain 100% free for students worldwide.