Solotutes.com
Q1. Rifampicin and isoniazid is used for-
- A) Tuberculosis
- B) leprosy
- C) Helmintics
- D) Fungal disease
Answer: (A) Tuberculosis
Rifampicin, isoniazid, ethambutol etc. are antitubercular drugs.
Q2. Drugs that contraindicated in pregnancy-
- A) Paracetamol
- B) Colchicines
- C) Indomethacin
- D) Allopurinol
Answer: (D) Allopurinol
Allopurinol causes congenital malformation, so it is contraindicated in pregnancy.
Q3. Abnormal constituent in jaundice is-
- A) Sugar
- B) Protein
- C) Bilirubin
- D) Ketone bodies
Answer: (C) Bilirubin
Hyper-bilirubinemia is termed as jaundice. It is a symptom of lever diseases. In this disease bilirubin pigment is icreases in blood and urine, which imparts a yellow color of urine, and skin, eyes and nails.
Q4. Normal range of blood cholesterol in healthy young adult is-
- A) 50-90mg/100ml
- B) 250-340mg/100ml
- C) 100-240mg/100ml
- D) 350-500mg/100ml
Answer: (C) 100-240mg/100ml
Normal blood cholesterol range is normally below 200 mg/dl
Q5. Specific rotation of dextrose is determined by-
- A) Densitometer
- B) Refractometer
- C) Polarimeter
- D) Colorimeter
Answer: (C) Polarimeter
Polarimeter is used to determine specific rotation of sugars.
Q6. Apnea is a term related to-
- A) Pain in Joints
- B) Falling of hair
- C) Abnormal rhythm of heart
- D) Transitory cessation of breathing
Answer: (D) Transitory cessation of breathing
Apnea is a term for suspension of external breathing.
Q7. Word used for 'twice the quantity' is-
- A) Dimidium
- B) Duplum
- C) Divide
- D) Dosis
Answer: (B) Duplum
Duplum is the word used for twice the quantity.
Q8. Vitamin B3 is also known as-
- A) Niacin
- B) Pyridoxin
- C) Cynocobalamine
- D) Thiamine
Answer: (A) Niacin
Niacin (vitamin B3 ) is also known as nicotinic acid, useful for heart disease.
Q9. The absorption rate is faster for-
- A) Capsule
- B) Tablet
- C) Coated tablet
- D) Solution
Answer: (D) Solution
solution is homogenous mixture composed of only one phase. The absorption rate is very fast of solutions.
Q10. Rheumatoid arthritis is a chronic disease manifested primarily by-
- A) Thickening of arterial walls
- B) Inflammation
- C) Imbalance of oxygen
- D) Rise of BP
Answer: (B) Inflammation
Rheumatoid arthritis is an autoimmune disease that results in a chronic systemic inflammatory disorder in joints.
Q11. Pyrogen testing is done in which animal?
- A) Horses
- B) Dogs
- C) Rabbits
- D) Rats
Answer: (C) Rabbits
Rabbits are used for pyrogen testing of injectables in which increase in body teamperature is masured.
Q12. Synonym of busulphan is-
- A) Cytoxan
- B) Endoxan
- C) Myleran
- D) Bleo
Answer: (C) Myleran
Busulphan is a cell cycle non-specific alkylating antineoplastics agent. Myleran is the synonym for Busulphan.
Q13. Secondary hypertension occurs due to-
- A) obesity
- B) Kidney impairment
- C) cigarette smoking
- D) increase in blood cholesterol
Answer: (B) Kidney impairment
Kidney impairment causes retension of body fluid, which results increase in blood pressor.
Q14. LVP stands for-
- A) low volume paranterals
- B) Large volume paranterals
- C) Large variety paranterals
- D) large variation paranterals
Answer: (B) Large volume paranterals
LVP (large volume paranterals) are single dose injections for administration through the intravenous route.
Q15. Range of warm temperature is-
- A) 2-8 °ree;C
- B) 8-25 °ree;C
- C) 30-40 °ree;C
- D) above 40°ree;C
Answer: (C) 30-40 °ree;C
30-40 °ree;C is considered as warm temperature. Normal room temperature is 25 °ree;C.
Q16. The main role of PTC is in-
- A) managing hospital
- B) ADR's
- C) financing hospital
- D) recruitments for hospital
Answer: (B) ADR's
ADR is adverse drug reaction, which is the main function of PTC (Pharmacy Therepeutic Committee). PTC also responsible for the creating and revising the hospital formulary.
Q17. Euthanasia means -
- A) Suicide
- B) Accident
- C) Mercy killing
- D) Anaesthesia
Answer: (C) Mercy killing
Euthanasia is the practice of intensionally ending a life (mercy killing) in order to relieve pain and suffering of a patient. It is illegal in India.
Q18. The valuable reference material which helps medical and paramedical staff in evaluation is-
- A) administrative record
- B) medical record
- C) hospital formulary
- D) none of these
Answer: (B) medical record
medical records help evaluation of quality of service of a hospital.
Q19. For knowing the presence of infectious disease which one of these blood examination is more significant?
- A) ESR
- B) Cholesterol
- C) Uric acid
- D) Haemoglobin
Answer: (A) ESR
ESR (Erythrocyte sedimentation rate) is an important test to detect the infection in the body.
Q20. An opthalmic solution is sterilized by-
- A) Autoclaving
- B) Sterilization by filtration
- C) Gaseous sterilization
- D) Dry heat sterilization
Answer: (B) Sterilization by filtration
Opthalmic means pertaining to the eye. Opthalimic solutions are sterilized by aseptic filteration through a 0.22 ?m filter.
Q21. If one gm. of dextrose provides 3.4 cal. 1 L of 5% solution of dextrose supplies-
- A) 120 cals.
- B) 17 cals.
- C) 15 cals.
- D) 170 cals.
Answer: (D) 170 cals.
1 L of 5% dextrose = 50 gm of dextrose, and 1 gram of dextrose provides 3.4 cals. Therefo 50 gm of dextrose will provide 170 cal (3.4 × 50 = 170).
Q22. Example of primary literature are-
- A) Americal drug index
- B) Index medicus
- C) Regularly published journals
- D) Remington's pharmaceutical science
Answer: (C) Regularly published journals
Journals are the source of primary information.
Q23. Repeated administration of barbiturates cause-
- A) Vitamin A deficiency
- B) Vitamin D deficiency
- C) Vitamin K deficiency
- D) none of these
Answer: (C) Vitamin K deficiency
barbiturates are CNS depressant. They cause vitamin K deficiency.
Q24. Surgical gauze is checked for the following standards-
- A) Yarn number
- B) Thread per stated length
- C) weight per unit area
- D) all of the above
Answer: (D) all of the above
different parameters are determined for checking the quality of surgical gauze i.e Yarn number, wiight per unit area, thread per stated length etc.
Q25. When structurally different drugs give the same clinical result, it is called-
- A) Therapeutic equivalence
- B) Clinical equivalence
- C) Bioequivalence
- D) none of these
Answer: (A) Therapeutic equivalence
Therapeutic equivalnece means same clinical results are given by different drugs.
Q26. The greater the fraction of drug in the non-ionized form at an absorption site means-
- A) The faster the absorption
- B) the slower the absorption
- C) The t1/2 of the drug will be more as compared to ionised form.
- D) The greater the elimination
Answer: (A) The faster the absorption
Drug absorption is greater if the drug is unionized and in lipid soluble form.
Q27. which of the following is prefered in in excertional angina?
- A) Propranolol
- B) Digoxin
- C) Nitro glycerine
- D) Diltiazam
Answer: (C) Nitro glycerine
nitroglycerine is more correctly known as glyceryl trinitrate. Which is given sublingual to treat excertional angina.
Q28. if a petient who has been stabilized on aspirin, starts taking phenylbultazone, then the free salicylate concentration will
- A) Increase
- B) decrease
- C) remains unaffected
- D) none of these
Answer: (A) Increase
aspirin is also known as acetyl salicylic acid. Phenylbutazone will increase the concentration of free salicylic acid in blood as a result of displacement of salicylate.
Q29. Ostamy is the term realted to-
- A) Two solutions having same osmotic pressure
- B) a surgical procedure in which an artificial opening is created to allow passage of faeces or urine.
- C) isotonic solution
- D) scale of measure osmotic pressure
Answer: (B) a surgical procedure in which an artificial opening is created to allow passage of faeces or urine.
Ostamy is a surgical procedure to create an artificial hole for passage of faeces or urine.
Q30. Allopurinol when administered with mercaptopurine, increases the action of mercaptopurine by-
- A) Inhibiting the enzyme - Xanthine oxidase
- B) decreasing its absorption
- C) displacing from proteine binding site
- D) none of these
Answer: (A) Inhibiting the enzyme - Xanthine oxidase
Allopurinol is used primarily in hyperuricemia and Gout. Allopurinol inhibits the enzymes xanthine oxidase, which converts hypoxanthine into xanthine and xanthine to uric acid.
💡 To support Solotutes with ads during this time, ensuring that our resources remain 100% free for students worldwide.