Solotutes.com
Q1. Diflunisal is a diflourophenyl derivative of -
- A) Acetic acid
- B) Propionic acid
- C) Salicylic acid
- D) Pyrazole
Answer: (C) Salicylic acid
Diflunisal is an analgesic drug, a derivative of salicylic acid. Brand name dolobid.
Q2. Drug used in gout is -
- A) Ibuprofen
- B) Oxyphenbutazone
- C) Indomethacin
- D) None of the above
Answer: (C) Indomethacin
Indomethacin is the drug of choice in gout. It is one among the synthetic drug.
Q3. Oxyphenbutazone is active metabolite of following -
- A) Sulphinpyrazole
- B) Pyrazole
- C) Phenylbutazone
- D) None of the above
Answer: (C) Phenylbutazone
Phenylbutazone is metabolised in liver to oxyphenebutazone, which also pharmacologically active.
Q4. Carbomal, used in mild insomnia is a -
- A) Monoguanide
- B) Barbiturate
- C) Monoureides
- D) None of the above
Answer: (C) Monoureides
Carbomol is belongs to the class monoureides and it is used for mild sleep disorder (insomnia).
Q5. Cocaine is rarely used due to its -
- A) Toxicity
- B) Irritatant action
- C) Toxicity and addiction
- D) Incompatibility
Answer: (C) Toxicity and addiction
Use of cocaine is restricted due to its addiction (habit forming properties)
Q6. Largactil is a a common name for -
- A) Prochlorperazine
- B) Chlorpromazine
- C) Perphenazine
- D) Promethazine
Answer: (B) Chlorpromazine
Chlorpromazine is belongs to antipsychotic class (dopamine antagonist)
Q7. Which drug is preferred to give to bed wetted children?
- A) Amitriptyline
- B) Imipramine
- C) Phenelzine
- D) Isocarboxazide
Answer: (B) Imipramine
Imipramine is a Tricyclic antidepressant drug used for bed wetting.
Q8. Which one of these drug is mono-amine oxidase (MAO) inhibitor?
- A) Imipramine
- B) Lithium citrate
- C) Amitriptyline
- D) Tranylcypromine
Answer: (D) Tranylcypromine
MAO inhibitors are used in depression. They includes tranylcypromine, phenelgine, isocarboxazide, linezolid etc.
Q9. Caffeine is a -
- A) 3,7-dimethyl xanthene
- B) 1,3,7-trimethyl xanthene
- C) 1,3-dimethyl xanthene
- D) None of the above
Answer: (B) 1,3,7-trimethyl xanthene
Caffeine is 1,3,7-trimethyl xanthene, theophylline is 1,3-dimethyl xanthene and theobromine is 1,3- dimethyl xanthene.
Q10. Parkinsonism occurs due to -
- A) Excess of dopamine
- B) Depletion of dopamine
- C) Depletion of epinephrine
- D) None of the above
Answer: (B) Depletion of dopamine
The loss of dopamine in brain is cause for parkinson's disease.
Q11. Naphazoline is used in -
- A) Asthma
- B) Hypotension
- C) Nasal congestion
- D) Hay fever
Answer: (C) Nasal congestion
Naphazoline is a sympathomimetic agent. It is used as nasal decongestion agent.
Q12. Hyoscine (scopolamine) differs structurally from atropine -
- A) Hyoscine is not a ester
- B) Hyoscine is an ester of different alcohol and tropic acid
- C) Hyoscine possesses epoxide linkage between carbon 6 and 7
- D) None of the above
Answer: (C) Hyoscine possesses epoxide linkage between carbon 6 and 7
Scopolamine and atropine both are tropane alkaloids. Presence of epoxide linkage between carbon 6 and 7 is the structural difference between these two. (See image below)
Q13. Quinidine acts as antiarrhythmic drug by -
- A) Calcium channel blockade
- B) β -receptor blockade
- C) Sodium channel blockade
- D) None of the above
Answer: (C) Sodium channel blockade
Quinidine is a stereoisomer of quinine. It acts by blocking sodium channels.
Q14. Propranolol, atenolol, and metoprolol are similar in structure due to possession of-
- A) Basic nucleus
- B) Side chain (2-hydroxy-3-isopropylaminopropoxy)
- C) Alkyl group
- D) All of these
Answer: (B) Side chain (2-hydroxy-3-isopropylaminopropoxy)
The side chain is same in metaprolol, atenolol, and propranolol. All these three are β -blockers.
Q15. Mannitol acts as diuretic by-
- A) Increasing the osmotic pressor in renal tubule
- B) Increasing the rate if glomerular filtration
- C) Inhibiting the reabsorption of sodium ion
- D) None of the above
Answer: (A) Increasing the osmotic pressor in renal tubule
Mannitol (manna sugar) is used clinically as diuretic and acts as osmotic agents (osmotherapy).
Q16. Sulphonylureas act as oral hypoglycaemic agent by -
- A) Increasing the metabolism of carbohydrate
- B) Utilising the Glucose
- C) Stimulating insulin secretion
- D) None of the above
Answer: (C) Stimulating insulin secretion
Sulphonylureas are the class of anti-diabetic drugs (type 2 diabetes) they act by increasing insulin release from beta cells of pancreases.
Q17. Antithyroid drugs decrease the synthesis of thyroxine by -
- A) Decreasing the availability of amino acid
- B) Destroying the cell in thyroid gland
- C) Interfering with incorporation of iodide thyroglobulin
- D) All of these
Answer: (C) Interfering with incorporation of iodide thyroglobulin
Antithyroid drugs (carbimazole, methimazole, and propyl thiouracil) act by inhibiting iodination of thyroglobulin.
Q18. Which one of these is an anabolic steroid?
- A) Testosterone propionate
- B) Fluxymesterone
- C) Stanozolol
- D) None of the above
Answer: (C) Stanozolol
Stanozolol, danozol, nandrolone, metenolone etc. are anabolic steroids.
Q19. Hydrocortisone differ from cortisone in possessing -
- A) Basic nucleus
- B) Double bond
- C) Hydroxy group in place of keto group at C-11
- D) None of the above
Answer: (C) Hydroxy group in place of keto group at C-11
At the C-11 position cortisone has C>=O group and hydrocortisone has >-OH group
Q20. Sulphonamides act as antibacterial drug due to -
- A) Free amino group
- B) Sulphonamide group
- C) Benzene nucleus
- D) None of the above
Answer: (A) Free amino group
The free amino group in sulphonamides is responsible for their abtibacterial action.
Q21. The structure of penicillin consists of
- A) Thiozolidine
- B) β -lactam
- C) Thiazolidine and β -lactam ring
- D) None of the above
Answer: (C) Thiazolidine and β -lactam ring
Penicillin consists of thiazolidine and β - lactam ring.
Q22. Which one if these antibiotics is effective in the treatment of intestinal amoebiasis?
- A) Streptomycin
- B) Paromomycin
- C) Ampicillin
- D) Chloramphenicol
Answer: (B) Paromomycin
Paromomycin is an aminoglycosides antibiotic, used to treat intestinal amoebiasis infections.
Q23. Vermox is a common brand for -
- A) Thiabendazole
- B) Piperazine
- C) Mebendazole
- D) Metronidazole
Answer: (C) Mebendazole
Vermox is the brand name for mebendazole which is anti-worm (anthelmintic) drug.
Q24. Which one of these drugs is used as an opthalmic diagnostic agent?
- A) Fluorescein sodium
- B) Congo red
- C) Methelene blue
- D) Indigo carmine
Answer: (A) Fluorescein sodium
Fluoresceine is orange red, non toxic and acidic dye of xanthene series. It is used as opthalmic diagnostic agents.
Q25. Evans blue is used to determine -
- A) Liver function
- B) kidney function
- C) Blood volume
- D) Ulceration in Eye cornea
Answer: (C) Blood volume
Evans blue is an azo dye which has very high affinity for serum albumin. Because of thus it is used to determine blood volume.
Q26. Which one of these vitamin is a naphthaquinone derivative?
- A) Vitamin C
- B) Vitamin A
- C) Vitamin K
- D) Vitamin D
Answer: (C) Vitamin K
Vitamin K is a group of structurally similar fat soluble vitamins having naphthaquinone ring (vitamin K1 and K2)
Q27. Chemical structure of halothene is-
- A) CH3-CHBrCl
- B) CF3 -CHCl-O-CHF2
- C) C3H7 - O- CH3
- D) CHF.Cl-CF2-OCHF2
Answer: (A) CH3-CHBrCl
Halothane (Fluothane) is an inhalant general anesthatic.chemically it is 2-bromo-2-chloro-1,1,1-trifluoroethane.
Q28. The number of nitrogen atom in benzimidazole is :
- A) 2 in the same ring
- B) 3 in the same ring
- C) 1 in the five membered ring
- D) 2 in the different ring
Answer: (A) 2 in the same ring
2 nitogen atoms are present in one ring (same ring) of benzimidazole.
Q29. which one of these antineoplastic (anticancer) drugs contains platinum?
- A) Nitrogen mustard
- B) Busulphan
- C) Cisplatin
- D) Daunorubicin
Answer: (C) Cisplatin
Cisplatin is diamino-dichloro-platinum, anticancer drug. Now also include carbaplatin, oxaloplatin.
Q30. The organophosphate poisoning is treated by
- A) Neostigmine
- B) Physostigmine
- C) Pralidoxime
- D) Pyridostigmine
Answer: (C) Pralidoxime
Pralidoxime is used to treat the poisoning caused by organophosphate and ACH inhibitors.
💡 To support Solotutes with ads during this time, ensuring that our resources remain 100% free for students worldwide.