Solotutes.com
Q1. Type of emulsion produced with bees wax is -
- A) O/W
- B) W/O
- C) Both type
- D) None of the above
Answer: (B) W/O
Bees wax is used as emulsion stabilizers than agents, used with borax in sodium cerotate in cold cream (W/O) . It is a natural emulgent.
Q2. An example of physical incompatibility is -
- A) Milk + water
- B) Sugar + water
- C) Camphor + menthol
- D) Sodium chloride + water
Answer: (C) Camphor + menthol
Physical incompatibility accounts to physical changes including liquefaction by mixing of two or more compounds as in eutectic powders like camphor, menthol, thymol etc.
Q3. Moist granules are dried at
Answer: (A) 50℃
To avoid liberation of water of hydration of the drug the moist granules are dried at low temperature (50℃).
Q4. The latin word Primo mane means -
- A) Every morning
- B) Early in the morning
- C) In the morning
- D) At night
Answer: (B) Early in the morning
Primo mane means 'early in the morning',
Mane means 'in the morning'
Q5. Simple syrup B.P. contains sugar in percenetage is-
Answer: (A) 85%
Simple syrup, USP and BP contains w/v of 85 to 87% w/v of sugar.
Q6. Which one of these is present in compound sulphur lotion as wetting agent?
- A) Talc
- B) Quillaia tincture
- C) Zinc oxide
- D) Sodium citrate
Answer: (B) Quillaia tincture
Wetting agents suitable for lotions include quillaia tincture, as used in compound sulphur lotion.
Q7. Which type of surfactants have both hydrophobic and hydrophilic portion?
- A) Anionic surfactants
- B) Cationic surfactants
- C) Non-ionic surfactants
- D) Sodium soap
Answer: (C) Non-ionic surfactants
Surfactants are compounds that lower the surface tension between liquids or in between liquids and solids. Non ionic surfactants have both hydrophobic and hydrophilic portion.
Q8. Span 80 is name given to -
- A) Sorbitan mono laurate
- B) Sorbitan mono stearate
- C) Sorbitan mono oleate
- D) None of the above
Answer: (C) Sorbitan mono oleate
span-80 is an emulsifier often used in cosmetics. It is sorbitan mono oleate. Span-20 and span-60 are reffered to as sorbitan mono laureate and sorbitan mono stearate, respectively.
Q9. Hypodermic injection is given in -
- A) Subcutaneous tissue
- B) Deltoid muscle
- C) Subarachnoid tissue
- D) None of the above
Answer: (A) Subcutaneous tissue
Hypodermic injections like insulin injection are given in subcutaneous tissue.
Q10. Pharmagel A is obtained by :
- A) Acid hydrolysis
- B) Enzymatic hydrolysis
- C) Basic hydrolysis
- D) None of the above
Answer: (A) Acid hydrolysis
Acid hydrolysis refers hydrolysis via nucleophilic substitution reaction.
Q11. The temperature at which blood plasma and tears freeze is -
- A) - 0.122 ℃
- B) - 0.3 ℃
- C) - 0.52 ℃
- D) None of the above
Answer: (C) - 0.52 ℃
The plasma, blood and tears freezing point is 0.52 ℃.
Q12. Extraction of vegetables drug with cold or boiling water for short time is called
- A) Tincture
- B) Infusion
- C) Percolate
- D) Spirit
Answer: (B) Infusion
Infusion is the process of extracting chemical compounds from plant material such as water or alcohol, by allowing the material to remain suspended in the solvent over time.
Q13. in capsules ROTOSORT is used for -
- A) Filling powders into capsules
- B) Filling pallets into capsules
- C) Filling liquids into capsules
- D) Sorting the unfilled capsules
Answer: (D) Sorting the unfilled capsules
ROTOSORT is used to seprate unfilled capsules.
Q14. Lozenges are also known as
- A) Buccal tablets
- B) Pessaries
- C) Troches
- D) Pastilles
Answer: (A) Buccal tablets
Lozenges are small medicated tablets intended to be dissolved slowly in the mouth.
Q15. Enteric coated tablets are meant for disintegration in -
- A) Stomach
- B) Mouth
- C) Intestine
- D) None of these
Answer: (A) Stomach
Enteric coating is a polymer barrier applied on the oral medication which prevents the disintegration in stomach.
Q16. Dextrose injection is sterilised by
- A) Hot air oven
- B) Autoclave
- C) Tyndallization
- D) Pasteurization
Answer: (B) Autoclave
Dextrose injection is indicated as a source of water and calories. It is sterilised by autoclaving.
Q17. Youngs formula for dose calculation is -
- A) \({Age \ in \ years \over Age \ in \ years + 12} × adult dose\)
- B) \({Age \over 20} × adult \ dose\)
- C) Weight of the child in lbs/150 × adult dose
- D) Age in months / 150 × adult dose
Answer: (A) \({Age \ in \ years \over Age \ in \ years + 12} × adult dose\)
Youngs formula is used to calculating doses for children under 12 years of age
Dose of child = \({Age \ in \ years \over Age \ in \ years + 12} × adult dose\)
Q18. Talc is used in the preparation of aromatic water as a
- A) Vehicle
- B) Distributive agent
- C) Medicament
- D) None of the above
Answer: (B) Distributive agent
Talc is mineral composed of hydrated magnesium silicate. Talc is impregnated with the essential oils, which aids the solution of the oil by causing its division into very small particles.
Q19. Amorphous forms of drugs are
- A) Usually less soluble than crystalline forms
- B) Usually more soluble than crystal form.
- C) Also called solvents
- D) Practically insoluble
Answer: (B) Usually more soluble than crystal form.
Amorphous forms are also known as non-crystalline forms. This form is more soluble than crystal form.
Q20. Shrinkage of gel by extrusion of liquid is called -
- A) Dilatancy
- B) Plasticity
- C) Ebullition
- D) Syneresis
Answer: (D) Syneresis
Syneresis is the spontaneous separation or extraction of the solid and liquid component of a gel.
Q21. In situ salt formation is a technique used in drug therapy to overcome -
- A) Lack of solubility of salt
- B) Poor absorption
- C) Chemical instability
- D) Complexation problems
Answer: (C) Chemical instability
Chemical instability refers to the susceptibility of the chemical to dangerous decomposition.
Q22. Disposable syringes are made up of -
- A) Polypropylene
- B) Transparent polystyrene
- C) Glass
- D) Poly tetrachloro ethylene
Answer: (A) Polypropylene
Disposable syringes are made up of polypropylene (plastic).
Q23. Fine droplets of nasal sprays are produced by using -
- A) Nebuliser
- B) Atomiser
- C) Propellent
- D) Sprayer
Answer: (B) Atomiser
Fine droplets of viscous liquids obtained by atomiser.
Q24. The process of grinding a substance to very fine powder is termed -
- A) Trituration
- B) Sublimation
- C) Percolation
- D) Levigation
Answer: (D) Levigation
Levigation is the process of grinding a substance to very fine powder.
Q25. The ideal antiseptic concentration of ethyl alcohol is -
- A) 95%
- B) 100%
- C) 70%
- D) 50%
Answer: (C) 70%
Ethyl alcohol in the concentration of 70% v/v acts as an ideal antiseptic agent.
Q26. Urethral suppositories are also called as -
- A) Pessaries
- B) Nasal bougies
- C) Bougies
- D) Suppositories
Answer: (C) Bougies
Urethral suppositories are called bougies that are pencil shaped and pointed at one end to facilitate insertion into male and female urethra.
Q27. The substance added to form deflocculated suspensions is -
- A) Suspending agent
- B) Wetting agent
- C) Electrolytes
- D) Dispersing agents
Answer: (A) Suspending agent
Suspending agents like methyl cellulose, cmc, acacia, gelatin, tragacanth, are used to prepare deflocculated suspension.
Q28. Which is not a mineral hydrocolloid?
- A) Veegum
- B) Colloidal silica
- C) Colloidal alumina
- D) Tragacanth
Answer: (D) Tragacanth
Tragacanth is a natural gum, obtained from the several species of genus astragalus.
Veegum is an acidic smectile clay.
Q29. Number of fluid ounce present in one pint is -
Answer: (B) 20
1 pint = 20 fluid ounces
Q30. The symbol ℞ is written in which part of the prescription?
- A) Inscription
- B) Superscription
- C) Subscription
- D) Signature
Answer: (B) Superscription
The symbol ℞ means 'you take' is written before writing the prescription (in superscription).
💡 To support Solotutes with ads during this time, ensuring that our resources remain 100% free for students worldwide.