Solotutes.com
Q1. Which part of prescription contains information regarding the type and quality of dosage form?
- A) Subscription
- B) Inscription
- C) Superscription
- D) Signature
Answer: (B) Inscription
The inscription is also called the body of the prescription, and provides the names and quantities of the chief ingredients of the prescription e.g., tab, cap, suspension, syp.
Q2. The latin word Pulvis consperus is used for
- A) Powder
- B) Paste
- C) Ointment
- D) Dusting powder
Answer: (D) Dusting powder
Dusting powder is represented by Pulvis consperus.
Q3. Which one if these ingredients used in dusting powder, should be sterilised?
- A) Starch
- B) Kaolin
- C) Zinc oxide
- D) None of the above
Answer: (B) Kaolin
Kaolin is rich in kaolinite, also called as china clay. It should be free from microbes.
Q4. Cataplasma is related to -
- A) Powder
- B) Poultice
- C) Cream
- D) Ointment
Answer: (B) Poultice
Poultice is also called cataplasm, is soft moist mass, often heated and medicated to treat inflamed/painful part of the body
Q5. Lemon spirit is used in the mixtures as -
- A) Vehicle
- B) Flavouring agent
- C) Preservative
- D) None of the above
Answer: (B) Flavouring agent
Lemon spirit is used in mixtures as a flavouring agent to mask the unpleasant taste or odour of active ingredients.
Q6. what is the w/v percentage of sucrose in simple syrup I.P. ?
Answer: (A) 66.7
As per I.P. simple syrup contains 66.7 % w/v of sucrose.
Q7. Vehicle present in the linctuses is -
- A) Syrup
- B) Aromatic waters
- C) Water
- D) None of the above
Answer: (A) Syrup
Linctus is meant for cough medicine, and formulated as viscous solution which contains sugar (syrup)
Q8. The label shake well before use is indicated on the mixture containing -
- A) Soluble medicaments
- B) Potent medicament
- C) Diffusible medicaments
- D) Miscible liquid
Answer: (C) Diffusible medicaments
Shaking is required to disperse the solid medicament in suspension, (diffusible medicament)
Q9. Paracetamol elixir is magenta red in colour due to presence which colouring agent?
- A) Tartrazine
- B) Compound tartrazine
- C) Amaranth
- D) None of the above
Answer: (C) Amaranth
Amaranth belongs to Amaranthaceae family and closely related to genous celosia. It is a colouring agent and magenta in colour.
Q10. Which thickening agent is inorganic in nature?
- A) Acacia
- B) Compound tragacanth powder
- C) Bentonite
- D) None of the above
Answer: (C) Bentonite
Bentonite is an absorbent aluminium phyllosilicate, essentially impure clay consisting mostly of montmorillonite.
Q11. Aqueous alcoholic solution of volatile oil is called?
- A) Aromatic water
- B) Elixirs
- C) Tinctures
- D) Spirits
Answer: (D) Spirits
Spirits are the alcoholic or hydrolytic solution of volatile substances.
Q12. O/W and W/O type of emulsion can be differentiated by -
- A) Miscibility test
- B) Staining test
- C) Dye test
- D) All of these
Answer: (D) All of these
The type of emulsions can be determined by dye and staining test, miscibility test, conductivity test etc.
Q13. Which is an anionic surfactant?
- A) Sodium lauryl sulphate
- B) Glycerol monostearate
- C) Tetradecyltrimethyl ammonium bromide
- D) Sorbitan mono oleate
Answer: (A) Sodium lauryl sulphate
Sodium lauryl sulphate is an anionic surfactant, and used in many cleaning and hygiene products.
Q14. The condensed product of oleic acid and ethylene oxide is called -
- A) Macrogol
- B) Cetomacrogol
- C) Polysorbates
- D) Spans
Answer: (C) Polysorbates
Polysorbates are the polymers of ethylene oxide with oleic acid. Also known as tween, canarecel, etc.
Q15. Name the suspending agent used in calamine lotion?
- A) ZnO
- B) Bentonite
- C) Sodium citrate
- D) Glycerol
Answer: (B) Bentonite
Bentonite is an adsorbents, aluminium phyllosilicate used as stabilizing or suspending agent in calamine lotion.
Q16. In non-staining iodine ointment, which ingredient is added to bind the iodine?
- A) Arachis oil
- B) Yellow soft paraffin
- C) Methyl salicylate
- D) None of the above
Answer: (A) Arachis oil
Arachis oil is also known as peanut oil. This contains unsaturated fatty acids which combines with iodine.
Q17. Which fatty base is used in suppositories?
- A) Witespol
- B) Massupol
- C) Cocoa butter
- D) Soap glycerin base
Answer: (C) Cocoa butter
Cocoa butter is also called theobroma oil. It is edible vegetable oil extracted from the cocoa bean and used as base for suppositories.
Q18. In testosterone propionate injection, vehicle is -
- A) Apyrogenic water
- B) Seasome oil
- C) Polyethylene glycol
- D) None of the above
Answer: (B) Seasome oil
Seasome oil is an edible vegetable oil, used as vehicle for testosterone injection preparation.
Q19. Which part of pyrogen elevates body temperature?
- A) Protein
- B) Lipopolysaccharide
- C) Lipid
- D) None of the above
Answer: (B) Lipopolysaccharide
Pyrogens are endotoxins or lipopolysaccharides, which elevate body temperature.
Q20. Mineral oil cannot be used as oily vehicle in injection because
- A) It is toxic
- B) It is not absorbed in the body
- C) It is incompatible
- D) It is not metabolised in body
Answer: (A) It is toxic
WHO refers mineral oil as group-1 carcinogens (toxic).
Q21. If the red blood cells are placed in 5% w/v sodium chloride solution then -
- A) Hemolysis occurs
- B) Shrinkage of cell occur
- C) Cells become more red
- D) None of the above
Answer: (B) Shrinkage of cell occur
5% w/v solution of sodium chloride is hypertonic solution, i which shrinkage of RBCs occurs. 0.9% w/v solution of NaCl is called isotonic with blood plasma. Above this concentration is hypertonic and below this range hypotonic. In hypertonic solution RBCs gets shrink and in hypotonic solution hemolysis of RBCs occurs.
Q22. Henderson - Hassel equation is related to
- A) Buffer solution
- B) Osmotic pressure
- C) Absorption
- D) Dissolution rate
Answer: (A) Buffer solution
Buffer solution is used to resist the pH. The Henderson-Hassel equation describes the derivation of pH as a measure of a acidity in biological and chemical systems.
Q23. Hydroxymethyl cellulose is added in eye drops to -
- A) Enhance viscosity
- B) Maintain pH
- C) Provide isotonicity
- D) None of the above
Answer: (A) Enhance viscosity
Hydroxymethyl cellusose is a semisynthetic, inert viscoelastic polymer, used as an opthalmic lubricant and to increase the viscosity of the solution.
Q24. Contact lenses are made up of -
- A) Polyvinyl alcohols
- B) Chitin
- C) Polymethyl methacrylate
- D) None of the above
Answer: (C) Polymethyl methacrylate
Contact lenses are made uplp of hard plastic material called PMMA (polymethyl metharate
Q25. One fluid ounce is equal to
- A) 30ml
- B) 20 ml
- C) 25 ml
- D) 50 ml
Answer: (A) 30ml
One fluid ounce (1 Hoz) is equivalent to 30 ml.
Q26. Dioctyl sodium sulphosuccinate is used in toothpaste as:
- A) Sweetening agent
- B) Surface active agent
- C) Humectant
- D) Binder
Answer: (B) Surface active agent
Dioctyl sodium sulphosuccinate is used as an emulsifying and dispersing agent (surfactant).
Q27. Sustained released tablet is designed to -
- A) Disintegrate slowly in G.I. tract
- B) Release the medicaments slowly
- C) Reduce toxic effect
- D) None of the above
Answer: (B) Release the medicaments slowly
Medicaments released over a long period of time from a sustained release tablet.
Q28. Adhesion of tablet material to a die wall is called
- A) Mottling
- B) Sticking
- C) Picking
- D) Capping
Answer: (B) Sticking
Sticking refers to a tablet material adhering to the die wall.
Q29. Which one of these is an example of 'ayurvedic drug?
- A) Arks
- B) Bhasmas
- C) Asavas
- D) All of these
Answer: (D) All of these
Arks, Asavas, Bhasmas, etc are Ayurvedic preparations .
Q30. Which machine is used for making soft gelatin capsules?
- A) Dry cota
- B) Rotary dye process
- C) Rotary punch machine
- D) Press cota
Answer: (B) Rotary dye process
Rotary dye process is used for making soft gelatin capsules. Soft gelatin capsules consists of a gelatin based shell surrounding a liquid fill.
💡 To support Solotutes with ads during this time, ensuring that our resources remain 100% free for students worldwide.