Solotutes.com
Q1. Basal metabolic rate is related to -
- A) Surface area
- B) Height
- C) Body weight
- D) All of these
Answer: (D) All of these
Basal metabolic rate is the rate of energy expenditure by human and animal at rest and is measured in kJ per hour per kg body mass.
Q2. Which enzyme does not act on dietary proteins?
- A) Elastase
- B) Hydrolase
- C) Trypsin
- D) Chymotrypsin
Answer: (B) Hydrolase
Hydrolase is an enzyme that catalyse the hydrolysis of a chemical bond.
Q3. LH is required for -
- A) Follicular growth
- B) Menstruation
- C) Fertilization
- D) Tubular motility
Answer: (A) Follicular growth
LH (Luteinising hormone) is secreted by basophil cells of anterior pituitary gland and it is responsible for the complete development of follicle to secretary stage and secretion of oestrogen. In addition it also stimulates the formation of Corpus luteum. In males the LH stimulates the interstitial cells of the testes to secret testosterone.
Q4. which of the following is called as hormone of abundance?
- A) Insulin
- B) Adrenaline
- C) Somatostatin
- D) Glucagon
Answer: (A) Insulin
Insulin increases the abundance of growth hormone receptors in liver and adipose tissue. Insulin is also responsible for lipid metabolism, in adipose tissue insulin increases fatty acid synthesis.
Q5. which hormone causes contraction of the gall bladder?
- A) Secretin
- B) Gastrin
- C) Bradykinin
- D) Cholecystokinin
Answer: (D) Cholecystokinin
Cholecystokinin is a peptide hormone of Gastrointestinal system, responsible for stimulating the digestion of fat and protein.
Q6. pH of CSF is -
- A) 7.13
- B) 7.33
- C) 7.23
- D) 7.40
Answer: (B) 7.33
CSF is cerebrospinal fluid. It is clear, slightly alkaline fluid with a specific gravity of 1.005 and pH of 7.33, consisting of water, mineral salts, glucose, plasma proteins, leukocytes, and small amounts of creatinine and urea.
Q7. Iron is stored in -
- A) R.E. cells
- B) Plasma
- C) Erythrocytes
- D) All of these
Answer: (A) R.E. cells
Iron is stored in lever in the form of ferritin in reticuloendothelial (R.E.) cells. The RES (reticuloendothelial system) is responsible for the synthesis of iron from dead cells (RBCs) and storage for the excess of iron.
Q8. Prostaglandin secretion is maximum in -
- A) Urine
- B) Amniotic fluid
- C) Saliva
- D) Semen
Answer: (D) Semen
Semen is a seminal fluid which may contain spermatozoa. It is a major component of male ejaculation. Prostaglandins also secreted with semen on ejaculation in males, in females pristagandins produces during the menstruation and realeased with the menstrual fluid causing abdominal cramps (pain).
Q9. Turner syndrome caused by -
- A) Presence of only one X chromosome
- B) Presence of only Y chromosome
- C) Presence of XXY chromosome
- D) None of the above
Answer: (A) Presence of only one X chromosome
Turner syndrome is a genetic disorder also known as Gonadal dysgenesis. It is due to the absence or partially absence of second sex chromosome (monosomy of X chrosome) in females.
Q10. Name the hormone involved in regulation of calcium?
- A) Growth hormone
- B) Thyroid hormone
- C) Insulin hormone
- D) PTH (parathyroid hormone)
Answer: (D) PTH (parathyroid hormone)
The main function of PTH is to increase blood calcium level. The secretion of Parathyroid hormone is regulated by blood calcium levels. Parathormone and calcitonin are also responsible for mauntaining the normal blood calcium levels.
Q11. Name the receptor which detects pressure sensation?
- A) Chemoreceptor
- B) Thermoreceptor
- C) Baroreceptor
- D) Mechanoreceptor
Answer: (C) Baroreceptor
Baroreceptor are the sensors located in the blood vessels.
Q12. Which receptor is responsible for pain?
- A) Chemoreceptor
- B) Thermoreceptor
- C) Nocireceptor
- D) Baroreceptor
Answer: (C) Nocireceptor
Nocireceptor is a receptor of a sensory neuron that respond to potentially damaging stimuli by sending signals to the spinal chord and brain.
Q13. Which hormone acts via tyrokinase receptors?
- A) Steroid hormones
- B) Thyroid hormone
- C) Insulin hormone
- D) All of these
Answer: (C) Insulin hormone
Tyrokinase receptors are the high affinity cell surface receptors for many polypeptide growth factor, cytokines and hormones.
Q14. Which part of CNS controls respiration?
- A) Medulla
- B) Spinal cord
- C) Cerebellum
- D) None of the above
Answer: (A) Medulla
Medulla Oblongata is the lower half of the brain stem and it controls the respiration by activating the muscles for breathing mechanism.
Q15. What is micturition?
- A) Discharge of blood
- B) Discharge of urine
- C) Discharge of semen
- D) None of the above
Answer: (B) Discharge of urine
Micturition is the urination of urine from the urinary bladder.
Q16. Spermatozoa are formed in
- A) Vasa deference
- B) Prostate gland
- C) Seminal vesicles
- D) None of the above
Answer: (D) None of the above
Spermatozoa are formed in seminiferous tubules inside the testes. travels through vasa deference and medium for ejaculation provided by seminal vesicles by secreting an alkaline fluid semen.
Q17. Progesterone is secreted by
- A) Corpus leteum
- B) Testis
- C) Ovary
- D) None of the above
Answer: (C) Ovary
Progesterone is hormone which regulates conception and pregnancy. Produced by ovary, placenta and adrenal glands.
Q18. Lysosomes are also known as -
- A) Power house of cell
- B) Protien factories
- C) Suicidal bags
- D) None of the above
Answer: (C) Suicidal bags
Lysosomes are cellular organelle that contain hydrolase enzyme that breaks down waste material and cellular debris.
Q19. Sarcolemma is a covering of
- A) Nerve fibre
- B) Muscle fibre
- C) Collagen fibre
- D) Cartilage
Answer: (B) Muscle fibre
Sarcolemma is also called as myolemma , is a outer membrane of stratified muscle fibre.
Q20. Lungs are covered by
- A) Pericardium
- B) Pleura
- C) Sclera
- D) Myocardium
Answer: (B) Pleura
Pleura is an exceedingly delicate serous membrane and is arranged in the form of a closed invaginated sac.
Q21. How many pairs of spinal nerves are in humans?
Answer: (D) 31
Spinal nerve is referred to as mixed nerve which carries motor, sensory and autonomic signals between spinal cord and body. total 31 pairs of spinal nerves are in humans.
Q22. The structural and functional unit of brain is?
- A) Nephrone
- B) Neuron
- C) Myosites
- D) Synapse
Answer: (B) Neuron
Neuron is an electrically excitable cell that process and transmit information through electrical and chemical signal.
Q23. What is embolism?
- A) Breaking of blood clot
- B) Stoping of blood clot
- C) Movement of blood clot in vessels
- D) None of the above
Answer: (C) Movement of blood clot in vessels
Embolism is a fat globules or a gas bubble in a the bloodstream.
Q24. which one is a iron transporter in the blood?
- A) Hemosiderin
- B) Transferrin
- C) Mosiderin
- D) None of the above
Answer: (B) Transferrin
Iron is released into the plasma to be recirculated by carrier protein called transferrin.
Q25. The deposition of sodium urate crystals in joints leads to disease -
- A) Arthritis
- B) Inflammation
- C) Gout
- D) Calculi
Answer: (C) Gout
Gout is the disorder of purine metabolism and occurs when its final metabolite uric acid crystallises to form monosodium urate crystals in joints, tendons and surrounding tissues and trigger a local immune inflammatory reaction.
💡 To support Solotutes with ads during this time, ensuring that our resources remain 100% free for students worldwide.